Wat is vloggen en welke soorten vlogs zijn er zoal?

vloggen

Een gamevlog, een beautyvlog, een foodvlog, er zijn enorm veel soorten vlogs en ze worden steeds populairder. Maar wat is een vlogger nu eigenlijk? Een vlogger is iemand die zijn dagelijkse leven filmt en dit deelt met de buitenwereld.

De filmpjes kunnen gaan over heel gewone dingen, zoals hobby's, huisdieren of naar de kapper gaan. Een vlogger deelt zijn gevoelens of wat hij heeft meegemaakt met de kijker. De vlogger brengt dus verslag uit van wat hij of zij aan het doen is. Het is eigenlijk een video-versie van de traditionele blog. Een soort dagboek van iemand die zijn persoonlijke ervaringen deelt.

Een vlogger is nog net iets anders dan een YouTuber. In de vlog wordt het echte leven van de hoofdpersoon getoond, terwijl een YouTuber iemand is die filmpjes over een bepaald onderwerp maakt en deze vervolgens op YouTube plaatst.

Hieronder volgen enkele populaire vlogs.

De ervaringsvlog
De ervaringsvlog is een vlog, waarin de filmer zijn ervaringen met jou deelt. Hij of zij neemt je mee in zijn bezigheden of gedachten van die dag. Dit kan dus over van alles gaan. Het zijn vaak kleine gebeurtenissen die toch leuk zijn om te filmen en te delen met andere mensen. Dit is een van de meest klassieke vormen van vloggen. De vlogger geeft je op deze manier een heel persoonlijke inkijk in zijn leven. Ervaringsvloggers worden populair omwille van hun eigen specifieke trekjes en persoonlijkheid.


Bron: Pixabay

De Foodvlog
In de foodvlog draait natuurlijk alles rond lekker eten. De vlogger gaat zelf eten bereiden en deelt met jou zijn recepten of ervaringen of hij of zij gaat de maaltijden van anderen beoordelen. Ze willen hun kijkers inspireren om zelf iets lekkers te koken of te bakken door hun eigen ervaringen rond eten te tonen. Foodvloggers focussen zich vaak op 1 bepaalde manier van koken, zoals vegetarische of veganistische maaltijden of het maken van enkel desserts.

https://pixabay.com/nl/gezicht-ogen-leerling-wimpers-2722810/De beautyvlog
Heel populair onder vele vrouwen is de beautyvlog. Dit zijn vlogs van vrouwen die tips geven aan de kijkers over hoe ze zich het beste kunnen opmaken, welke make-up ze zelf gebruiken en wat ze vinden van bepaalde beauty producten. Meestal vloggen ze enkel over 1 bepaald onderwerp. Dit kan gaan over kapsels, make-up, kledij of andere trends die met beauty te maken hebben. Beautyvloggers geven slechts een beperkte inkijk in hun persoonlijke leven.

Bron: Pixabay

De treitervlog
Dit is een eerder negatieve manier van vloggen. De filmers treiteren in hun vlog omwonenden of voorbijgangers en soms komen ze op die manier in aanraking met de politie. De treitervlog was vooral in het jaar 2016 een grote trend. De term is destijds ontstaan uit de 'Hoodvlogs' van Ismail Ilgun. Hij maakte vaak amok in de wijk Poelenburg in Zaandam samen met zijn vrienden en kwam hierdoor ook regelmatig in aanraking met de politie.

De prankvlog
In de prankvlog worden er grappen uitgehaald met andere mensen. Deze vlogs zijn enorm populair, omdat ze heel spannend en grappig kunnen zijn. Het zijn vaak vloggers die eerst in hun vriendenkring bekend waren als de grappenmaker, maar nu via hun prankvlog hun grappen en grollen delen met de hele wereld.