Turandot van Puccini in Antwerpen en Gent

turandot

‘Turandot’ is de laatste Italiaanse opera van grootmeester Giacomo Puccini en volgens critici veruit zijn beste werk. Bij zijn dood in 1924 liet hij dit lyrische drama onvoltooid achter, waarna Franco Alfano het in 1926 voltooide aan de hand van Puccini’s aantekeningen.

De eerste opvoering vond plaats in het ‘La Scala’-theater in Milaan op 25 april 1926.
Net als Verdi toonde Puccini op het einde van zijn leven een opmerkelijke zin voor vernieuwing, waardoor ‘Turandot’, wat dat betreft, gezien wordt als de kroon op het werk van de Italiaanse grootmeester. Deze exotische opera is tevens een muzikaal meesterwerk, met onder andere het welbekende ‘Nessun Dorma’, een aria waarmee tenor Luciano Pavarotti hoge toppen heeft gescheerd.

Puccini’s Turandot is een van de grootste opera’s ooit geschreven. Dit lyrische drama is gebaseerd op de gelijknamige commedia dell’arte van Carlo Gozzi uit 1762, maar vindt zijn oorsprong in het gelijknamige sprookje over de Chinese prinses Turandot. Voor zover bekend, werd Turandot voor het eerst in de 13de eeuw opgetekend.

Het verhaal
In Peking wordt een keizerlijk decreet uitgevaardigd: Prinses Turandot, dochter van Keizer Altoum, zal trouwen met een huwelijkskandidaat van koninklijken bloede. Dit echter op één voorwaarde: hij moet in staat zijn haar drie raadsels op te lossen. Zij die niet slagen in de opdracht worden koelbloedig onthoofd. Vele jonge edelmannen wagen een poging, maar tevergeefs. Totdat Calaf, zoon van de onttroonde Tartarenkoning Timur, zijn geluk komt beproeven en wonderbaarlijk een antwoord weet op de drie raadsels. Een wending die ijskoningin Turandot allerminst zint waardoor ze in allerijl nog probeert te ontsnappen aan haar belofte.

Vrijdag 29 september 2017 (20.00u) in Stadsschouwburg Antwerpen
Zondag 1 oktober 2017 (15.00u) in Capitole Gent

Kaarten kosten 29, 39, 49, 59 en 69 euro.
ZOMERKORTING van 20% tot eind augustus 2017.
www.teleticketservice.com