Tournée Minérale: we zijn wat we eten

Omdat voor Jef (22) iedere maand een alcoholvrije maand is, bant hij in februari frisdranken. Voor ons houdt hij iedere week zijn voortgang bij van een maand zonder gesuikerde drankjes.

Zonder ongelukken gaat Tournée Minérale vandaag haar laatste week in. Hoewel de eindmeet nabij maar nog niet overschreden is, is het alvast tijd voor een kleine round-up van deze suikervrije variant. Conclusie: frisdrank is lang niet de enige boosdoener.

De Schone slaper

Toen ik aan deze uitdaging begon, was dat niet alleen met een doel maar ook met enkele verwachtingen. Ik hoorde verhalen rondom mij van mensen die de stap naar een frisdrankarm leven al veel eerder hadden gezet. Het waren sirenes van een leven vol vreugde, gezondheid en energie. Het klonk als alles wat ik de voorbije jaren miste. Het zit namelijk zo: ik sta moe op en ga wakker slapen. Slijt ik mijn broekje niet op de universiteitsbanken dan knap ik tussen de lessen door waarschijnlijk een uiltje in mijn bed of op de sofa bij mij op kot.

Ik ontdekte ooit dat siësta nemen een bestaande sport is in Spanje en dat ik verdraaid veel kans zou maken op de gouden plak. Helaas is dutten vooralsnog geen betaalde topsport en is het eigenlijk zelfs riant tijdsverlies. Papers, essays, interviews afnemen en neerschrijven, lezen, studeren, ik kom er allemaal nauwelijks toe omdat ik me de helft van de tijd te moe of te weinig geconcentreerd voel.

Verborgen suikers

Slaaphygiëne zouden veel mensen zeggen. Dat klopt als een bus maar daarmee samenhangend is ook voeding een doorslaggevende factor. Het was misschien wat naïef om drie weken geleden te denken dat een frisdrankstop een einde aan alle problemen zou maken. Suiker is een verborgen killer, zei ik toen. Ook dat klopt als een bus want het zit lang niet alleen in frisdrank noch enkel in snoep en koekjes.

Van diepvriesmaaltijden tot zoute chips en belegde broodjes, allemaal bevatten ze heimelijk toegevoegde suikers die nauwelijks te proeven zijn maar wel een verzadigingsgevoel geven. Ze doen in feite de hele inspanning van een suikervrije Tournée Minérale teniet. Nog geen paar uur na de maaltijd lig je alweer uitgeteld op bed te verlangen naar een dutje.

Werk aan de voedingswinkel

Dat gezegd zijnde, is de frisdrankindustrie misschien de eerlijkste en transparantste qua suikerbeleid. Iedereen kent de allegorie met de suikerklontjes en het colablikje. Maar wat met al die andere dingen die we in onze mond steken?

Het bannen of minderen van frisdrank is een mooi begin maar als deze maand het begin moet zijn van een gezonder en energierijker leven, dan is er nog een lange weg te gaan.

In de eerste plaats via een inspanning van onszelf. Niet dat we allemaal als gezondheidsgoeroes ketters de les moeten gaan spellen, maar we moeten inderdaad net dat tikkeltje kritischer gaan zijn voor wat we allemaal onze bloedbaan insturen.

Anderzijds is meer transparantie vanuit de voedingssector geen overbodige luxe. In een utopie aten we allemaal soylent green (verwijzing naar de sciencefictionfilm Soylent Green, die we voor jullie verder niet spoilen, red.). In de realiteit strooien voedingsfabrikanten gewoon best wat minder royaal met zouten en suikers.

© 2017 – StampMedia – Jef Cauwenberghs; foto: Pixabay