Tournée Minérale: Hij die zonder zonden is, werpe het eerste glas

Omdat voor Jef (22) iedere maand een alcoholvrije maand is, bant hij in februari frisdranken. Voor ons houdt hij iedere week zijn voortgang bij van een maand zonder gesuikerde drankjes. 

Drinkers aller landen verenigt u! Bij deze zijn we officieel over de helft van Tournée Minérale. Voor de een een wandeling door het park, voor de ander een beproeving waarvoor zelfs de doorwinterde onthouders van Tempation Island zouden afzeggen.

Hoe dan ook: deze maand is geen wedstrijd. Geen krachtpatserij om op café nippend aan een glaasje water over te stoefen. Deze maand gaat over bewustwording, het leren dat er alternatieven bestaan maar niet minder belangrijk, ook over trial and error. Hij die zonder zonden is werpe het eerste glas.

Tournée Générale

Ken je dat fenomeen wanneer je uitzonderlijk niet naar iets op zoek bent, je het plots overal tegenkomt? Het zijn misschien wel de hardste momenten wanneer je net aan een onthoudingskuur bezig bent. Net op het ogenblik dat je even geen druppel frisdrank mag aanraken, trakteert de halve wereld je op een glas.

Een hele avond op kosten van de krant naar de pub, een rondje na eindelijk nog eens een zondagswedstrijd te winnen, recepties en feestjes om het tweede semester op gang te trappen. Er leek deze week maar geen einde aan te komen. Waar waren jullie vorige maand?

Heb ik me tot diabetes toe bezopen? Neen. Heb ik een appelsapje gedronken? Ja, misschien zelfs twee. Heb ik daarmee mijn eigen regels overtreden? Helaas wel. (Moet ik stoppen mezelf vragen te stellen? Affirmatief!)

Drink met mate

Het punt is hier niet dat ik mezelf plots zie als een zwakkeling. Het sterke hieraan is juist dat ik me na zo’n avond meteen weer heb opgepakt en de rest van de week water heb gedronken. Ik heb mezelf er de afgelopen weken al vaak genoeg op betrapt op het punt te staan iets suikerrijks te drinken en pas net op tijd weer te beseffen dat ik aan Tournée Minérale meedeed. Die paar seconden tussen wel of niet drinken, maken geen verschil tussen de winnaars en de losers van deze maand. De verboden vrucht proeven en er vervolgens weer afblijven, is minstens even benijdenswaardig. Knoop dat goed in jullie oren, Tournée Mineralers!

Een zeldzame lapsus opent ook mogelijkheden voor de maanden en misschien zelfs jaren die komen. Het besef dat het meeste genot uit de uitzondering eerder dan uit de regel komt en dat (fris)drank niet den duvel is (al is den duvel wel drank) zolang het met mate(n) gedronken wordt.

Op zoek naar alternatieven

Met bovenstaande beweringen wil ik uiteraard niet iedere deelnemer uitdagen om grotesk zijn of haar voeten aan de regels van het spel te gaan vegen. Ik begrijp wel als geen ander hoe water kan beginnen vervelen en wil daarom nog even doorgaan op enkele alternatieven om die laatste weken wat afwisseling te hebben.

Fruit is een optie die ik al eerder aanhaalde. Vooral sinaasappelen zijn een echte aanrader. Een ander en eveneens voedzaam alternatief is soep. Lest de dorst en stilt zelfs de honger.

Voor zij die al eens graag gek doen, is spuitwater echt de max! Geen plat gedoe in je fles maar een echte placebo voor de verslaving. Met een beetje verbeelding sla je een halve liter cola achterover. Nadeel is dan weer wel dat je met een hoop plastic achterblijft. Tijd dat ze eens een nieuwe waterleiding komen steken dus.

© 2017 – StampMedia – Jef Cauwenberghs; foto: Flickr/Taro Taylor