Ontsnap aan de wereld met Montefiore

Santa Montefiore

De Britse Santa Montefiore, koningin van de romantische verhalen, haar nieuwste roman heet ‘De dochter van de imker’. Van haar debuut ‘Onder de ombu-boom’ tot haar laatste nieuwkomer, allen bevatten ze liefde, intriges en prachtige, vaak exotische settings. “Soms moet je even wegdromen.”

We ontmoeten Stanta Montefiore tijdens een online signeersessie op bol.com. De auteur signeerde aan haar schrijftafel thuis, enkele dagen later zat het boek in onze brievenbus. De Britse schreef reeds vijftien dromerige verhalen in haar typische stijl, waarvan ‘De dochter van de imker’ de laatste is.

Van haar debuut ‘Onder de ombu-boom’ tot haar laatste nieuwkomer, alle boeken van Montefiore bevatten liefde, intriges en prachtige, vaak exotische settings. Vanwaar heeft de Britse auteur die voorliefde? “Vroeger reisde ik heel veel, maar nu met twee kinderen gaan we niet zo vaak meer naar het buitenland”, vertelt de auteur. “Ik heb een tijd in Argentinië en Chilli gewoond en ben gek op Italië. Voorlopig blijft het echter bij uitstapjes in eigen land.”

Met dank aan Márquez

Als kind wist Montefiore al dat ze schrijfster wou worden. Toen ze twaalf was, begon ze met het schrijven van verhaaltjes voor haar klasgenoten en vriendinnen. “Het boek dat mij er echt van overtuigde om hierin door te zetten, was ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Márquez.”

Haar eerste poging voor een novelle werd echter geweigerd en dus besloot ze op zoek te gaan naar levenservaring en de liefde. “Een groot aantal van mijn boeken zijn gedeeltelijk autobiografisch. Ik schrijf over dingen die in mijn omgeving gebeuren of waar anderen over vertellen. Daar voeg ik dan een fikse lading van fantasie aan toe.”

Haar rijke verbeelding bevat ook vele geheimen, het ene al wat duister dan het andere. “Ik vervat graag mysterie in mijn boeken, maar zelf heb ik geen geheimen die ik met de wereld wil delen. Als ik ze vertel, zijn het geen geheimen meer”, lacht Montefiore.

Stationsromannetjes

Elke auteur heeft zijn fans en haters. Zij die de romantische liefdesverhalen van Santa Montefiore maar niets vinden, schrijven ze vaak af als stationsromannetjes. De schrijfster zelf laat het niet aan haar hart komen. “Niemand moét mijn boeken lezen, maar als ze ze niet goed vinden, wil dat zeggen dat ze er toch minstens één gelezen hebben. Anders kunnen ze toch niet oordelen? Van mij mag iedereen zijn mening hebben over mijn schrijfsels”, klinkt het.

‘De dochter van de imker’ weeft het levensverhaal van een moeder en een dochter door elkaar. Allebei worstelen ze met hun keuzes in het leven en de liefde. Maar waarom moeten we het precies lezen? “Er gebeuren zoveel slechte dingen in de wereld. Soms moet je even ontsnappen en wegdromen. Met dit boek lukt dat zeker”, besluit de auteur. Wie dus nog een kerstcadeau zoekt voor romantische zielen, is bij Santa Montefiore aan het juiste adres.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Emily Van Campenhout