Nieuwe generatie illustratoren exposeert in stripwinkel

SixpackNog tot 15 maart loopt in de stripwinkel Mekanik in Antwerpen de tentoonstelling Sixpack. Deze heeft echter niets te maken met blikjes drank of trainingstips voor de creatie van een wasbordje. Het gaat hier om een expo van jong tekentalent met groot artistiek gevoel.

Zes jonge illustratoren uit de stal van het KASK in Gent presenteren hun werk. De tentoonstelling vindt plaats in de ruimte boven de winkel die bekend staat als een stripkunstgalerij waar in het verleden al heel wat kleine en grote namen hebben geëxposeerd. Kunst of ambacht, illustratie is voor velen een abstract begrip. Sixpack is het werk van een nieuwe generatie tekenaars die klaar is om de wereld te veroveren. Het toont hoe uiteenlopend illustratie kan zijn.

Absurditeit en bevreemding

Wat in Temse niet door de censuur geraakte, hangt hier open en bloot: schaamteloze seksualiteit van de vers afgestudeerde Thomas De Ben. De zelfbewuste speelsheid en strategische naïviteit die ontstaan uit zijn puberale gedachtegang, vormen de basis van de absurde wereld van zijn tekeningen.

Er is de obscure, bevreemdende wereld van de eveneens in 2011 afgestudeerde Maarten Zerelik. In zijn beelden toont hij een soms wat donkere, maar steeds sfeerrijke wereld.

Het absurde en humoristische surrealisme van de 25-jarige Korneel Detailleur toont met een obscure toets ruwe en gesatureerde vlakken, die gecombineerd worden met fijne details in potlood en inkt.

Drama tegenover humor

De tekeningen van Tim Van den Abeele zijn net stills die weggelopen zijn uit een dramatische Amerikaanse film. De in 2010 afgestudeerde Gentenaar maakt zijn kunst altijd in vier kleurlagen: cyaan, magenta, geel en zwart.

Ook Alain Verster heeft een bijzonder aparte illustratietechniek die resulteert in sobere, humoristische tekeningen. Hij bewerkt oude foto’s met crêpetape en potlood en combineert ze met vlakken acryl en olieverf. Het resultaat is verrassend nostalgisch voor iemand van amper 27.

De 25-jarige Nils Pieters heeft de fantasie van een kind. Zijn Grote boze wolf is eerder hartveroverend dan boos. Het boek The big bad wolf, was not all bad komt in maart uit, maar nu zijn er dus al enkele tekeningen te bewonderen. Deze zijn sterk verhalend met veel details en humoristische verwijzingen.

Alle werken zijn ook ter plaatse te koop.

De expositie gaat door in Mekanik, Sint-Jacobsmarkt 73, 2000 Antwerpen. Open: 10.00 uur tot 18.30 zaterdag 10.00 uur tot 18.00 uur, zondag gesloten.

© 2012 – StampMedia – Emily Daelemans