Bilzen Mysteries in Alden Biesen: Nasrien Cnops, Annemie Ramaekers en Sarah Mouhamou worden nimfen

bilzen

Met 25.000 bezoekers in het eerste jaar en hoge quoteringen en waarderingscijfers van de bezoekers, deed de Limburgse belevingsattractie Bilzen Mysteries het als nieuwkomer bijzonder goed in z’n eerste jaar.

“Onze bezoekers zijn onze beste ambassadeurs. Dankzij hun mond-tot-mondreclame groeit de belangstelling en die positieve lijn wordt dit najaar verder doorgetrokken tijdens onze unieke BV-nimfenavonden, waar we mediavrouwen Nasrien Cnops, Annemie Ramaekers en Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou voor strikten. Zij ondergaan een make-over en worden nimfen, exact zoals je ze ziet in onze actieve Bilzen Mysteries-belevingsfilm. We halen de bezoekers uit hun tablet-concentratie en als ze opkijken zien ze een bekende nimf verschijnen. Annemie Ramaekers bijt de spits af op 31 oktober. Nasrien Cnops komt 17 november langs en Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou begroeten we in december. Alle details over deze actie vind je op de website www.bilzenmysteries.be. Hoe jouw ticket reserveren? Boek gewoon een Bilzen Mysteries-ticket voor de dag van jouw keuze en ontmoet jouw favoriete BV-nimf!"

Met Bilzen Mysteries heeft Limburg er het voorbije jaar een toeristische topattractie bijgekregen. Meer dan 25.000 mensen wandelden rondom de prachtige Landcommanderij Alden Biesen en gingen op in de unieke belevingsfilm, waarin Jan Decleir in de rol van de Heer van Biesen kruipt en de bezoekers gidst doorheen de 800 jaar geschiedenis van het kasteel en zijn omgeving.

Na de septemberbreak, is Bilzen Mysteries klaar om op vrijdag-, zaterdag-, zondag- en maandagavond, en dagelijks tijdens de herfst- en kerstvakantie, de bezoekers opnieuw massaal te verwelkomen. Het Bilzen Mysteries najaar wordt bijzonder, want net als in de film, verwelkomt de attractie tijdens de bv-nimfenavonden echte nimfen! Mediavrouwen Annemie Ramaekers, Nasrien Cnops en Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou zullen hiervoor de make-over naar nimf ondergaan.

Annemie Ramaekers, een volbloed Limburgse, heeft er alvast veel zin in: “Ik herinner mij dat ik als kind werd meegenomen naar de iconische plek van de Landcommanderij Alden Biesen. Wij kwamen hier met ons gezin naar de landbouwdagen. Toen ik de vraag kreeg om nimf te zijn, heb ik niet getwijfeld. Geef toe, wie wil er nou geen nimf zijn, verheven worden en eeuwig jong blijven? Da’s toch een droom van elke vrouw. Wij denken vaak dat we naar Antwerpen of Gent moeten gaan om mooie socio-culturele en historische dingen te kunnen zien, maar dat is dikke zever. Het gebeurt hier, bij ons in Limburg. Als Maasmechelse dacht ik: ik neem mijn twee oudste zonen van 12 en 14 mee. Zij zijn net als ik niet meteen fan van de lessen geschiedenis op school, maar toen we op Bilzen Mysteries toekwamen, waren ze direct gecharmeerd door de tablet die ze in hun handen kregen. Ik zag het dat ze, net als ik, direct opgingen in het verhaal dat verteld wordt door een schitterende Jan Decleir. Voor we het doorhadden, waren we een uur en twintig minuten verder. We hebben ons geweldig geamuseerd.”

De eerste bv-nimfenavond op Bilzen Mysteries mét Annemie Ramaekers, vindt plaats op 31 oktober, de tweede avond met Nasrien Cnops, vindt plaats op 17 november en net als Annemie kijkt de Vlaams-Brabantse uit naar haar doortocht. “Ik loop niet dagelijks als nimf rond in mijn huiskamer, maar voor Bilzen Mysteries doe ik dat graag. Voor het mijn nimfenavond is, ga ik de attractie doen, samen met mijn partner en ons gezin. Ik wil het meegemaakt hebben en in het verhaal zitten wanneer ik de mensen verwelkom op mijn avond. Uiteraard maak ik dan ook tijd voor selfies en handtekeningen. Da’s geen probleem.”

De Bilzen Mysteries nimfenavonden worden in december afgesloten door Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou. “Een meisjesdroom die uitkomt, want nimf spelen lijkt me super tof en net als Annemie en Nasrien, mag ik ook de kindjes die op zoek gaan naar de drie lichtjes trakteren op een verrassing. De jongens krijgen een riddermasker en de meisjes krijgen een toffe bloemendiadeem mee naar huis.”

Praktisch
Het belevingsparcours van ‘Bilzen Mysteries’ duurt ongeveer één uur en is toegankelijk van zonsondergang tot middernacht, tijdens de zomermaanden tot 1 uur ’s nachts. De attractie is tijdens de vakantieperiodes elke dag geopend. Buiten de vakantieperiodes vindt Bilzen Mysteries plaats op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Groepen en bedrijven kunnen de attractie beleven op dinsdag, woensdag en donderdag door vooraf te reserveren. Lore Swennen: “De exacte openingsuren en alle praktische info, zijn terug te vinden op onze website www.bilzenmysteries.be. We starten als het donker wordt en in de wintermaanden is dat behoorlijk vroeg. Om teleurstelling te vermijden adviseren wij iedereen om tickets op voorhand online te bestellen, want volzet is volzet. Zeker voor de BV-nimfenavonden kan je er best op tijd bij zijn.”

www.bilzenmysteries.be

(eerder bericht:)

Stel je voor dat je zelf in een film kon stappen... In een spannend verhaal met intriges over ridderbroeders op kruistochten, dansende nimfen en een brand die alles verwoest. Een exclusieve film die gekruid wordt met een uniek klank-, licht- en beeldspektakel.

Het kon zo een ‘Wat Als?’-sketch zijn, maar in tegenstelling tot de tv-serie is het verhaal van Bilzen Mysteries onversneden realiteit.

Van zonsondergang tot middernacht word je door de Heer van Biesen meegenomen voor een anderhalf uur durende wandeling op de Landcommanderij Alden Biesen. Jan Decleir, die in de film een ijzersterke Heer van Biesen neerzet, kruipt onder je huid en in je oren en neemt je tabletwise mee op stap voor een spectaculaire tocht, waarin je geconfronteerd wordt met dansende nimfen, ridderbroerders op kruistochten en een verwoestende kasteelbrand. Naast Decleir en een massa figuranten werkten ook Nico Sturm (Witse, Flikken, Ketnet) en Kris Cuppens (Beau Séjour, Spitsbroeders, Albert II) mee aan deze unieke wandelfilm.

“Het Bilzen Mysteries-concept is uniek, dankzij de combinatie van verschillende factoren. Je hebt de prachtige site van de Landcommanderij Alden Biesen (met z’n gratis parking) die we combineren met een unieke, actieve belevingsfilm die je niet ziet in de cinema of op televisie, maar waarvoor je uit de zetel moet komen om hem zelf mee te maken. Je zit er met je neus bovenop. Terwijl je gegidst wordt, zie je hoe de verhalen zich op de set afspelen”, zegt Bilzers schepen van toerisme Guy Swennen.

In de grote vakantie kan je dagelijks, van zonsondergang tot middernacht Bilzen Mysteries meemaken. Tickets en meer info over deze kwalitatief hoogstaande gezinsbeleving vind je op www.bilzenmysteries.be.

Update:

Mediafiguren Hanne Troonbeeckx, DJ Ward, royaltywatcher Kathy Pauwels en Pat Krimson en Loredana van 2Fabiola genoten deze week van een smakelijke barbecue, en een aangename kennismaking met Bilzen Mysteries. Sinds oktober kan je in en rond het indrukwekkende kasteel Alden Biesen vanaf zonsondergang opgaan in de mysterieuze sfeer van Bilzen Mysteries. Tijdens een interactieve wandeling word je als bezoeker meegenomen en meegezogen in een spannende wandelfilm met acteur Jan Decleir, die de rol speelt van de heer van Biesen, de laatste kasteelheer. Hij neemt je mee doorheen de meer dan 800 jaar roemrijke geschiedenis van de Landcommanderij. Een uniek klank- en lichtspektakel maakt de één uur en twintig minuten durende tocht extra bijzonder. “’t was mysterieus en zij houdt van alles wat spannend is, en het is heel spannend”, zei Patje Krimson met speelse blik in de richting van Loredana, die bevestigde: “Het was een hele leuke wandeling en Jan Decleir is een fantastische acteur.” Patje ging nog even door met z’n bewondering voor het Bilzen Mysteries-project: “Het is leerrijk, actief en het is met een koptelefoon. Ja, ik als dj vind dat top hé. Ik ben als Limburger echt fier op deze attractie. Mensen van binnen,  maar zeker ook van buiten onze provincie moeten dit meemaken.” Diezelfde verwondering was er ook bij mediafiguur Hanne Troonbeeckx: “Toen ik de uitnodiging kreeg, wist ik vooraf niet wat ik ervan moest verwachten. Breng stevige schoenen mee en zorg voor een paraplu moest het regenen. Ja, ik wist het even niet, maar vanaf het moment dat ik Jan Decleir zag op de tablet en de wandeling begon, waren mijn vriend en ik helemaal mee in het verhaal. Alles wijst zichzelf uit.”

Bilzen Mysteries is extra bijzonder voor mij, omdat ik van deze streek ben en hier vaak passeer, maar de geschiedenis van zo’n gebouw (doelend op de Landcommanderij Alden Biesen) die ontgaat je vaak en dus is het geweldig als je die leert kennen, al wandelend op een interactieve manier. Ik ben zelf heel veel met video bezig tijdens mijn dj-sets, maar wat je hier te zien krijgt is van een zeer hoog niveau. Er zijn veel tijd en centen gestoken in de uitwerking van deze unieke film, die absolute top is qua beeld en geluid. Alles is optimaal verstaanbaar en wordt dan ook nog eens gecombineerd met een magistraal lichtspel. Ja, dat is straf!”, sprak DJ Ward na afloop bewonderende woorden. Als laatste van het rijtje bv’s kwam royaltywatcher Kathy Pauwels het kasteel binnengelopen. “Het was echt fantastisch. Ik ben er heel stil van geworden. Ik vond het mystiek. De nachtuilen die je hoort, de muziek en vooral ook de omgeving rond mij. Ik zat echt in een andere wereld. Zowel het heden als het verleden van Alden Biesen komen aan bod. Dat laatste merk je aan het fragment rond de brand van het kasteel. Je ziet opnieuw die beelden van de BRT die je laten beseffen dat het geen sprookje was, maar dat alles wat je hier ziet ook echt gebeurd is. Alden Biesen wordt ook wel eens het ‘petit-Versailles’ genoemd, omdat het één van de grootste en mooiste kastelen van België is, en nu krijg je de gelegenheid om zelf dat grote parcours af te leggen, en dat dan nog na zonsondergang. Ik heb in mijn leven, in geen enkel van de honderden kastelen die ik bezocht ooit rondgelopen in ’t donker, maar dit was echt de moeite. Ja, ik had voor de gelegenheid vanavond ook mijn ouders meegebracht. Dankzij hen en in het bijzonder dankzij mijn vader, heb ik de liefde voor kastelen doorgekregen. Ik vierde samen met mijn papa zijn 81ste verjaardag, hier op Bilzen Mysteries en hij zei me na afloop: “Ik heb nu al veel gezien en meegemaakt in mijn leven, maar dit is toch wel één van de mooiste avonden die ik heb gehad.

Bilzen Mysteries is in augustus alle dagen toegankelijk vanaf zonsondergang. Ook in het najaar (vanaf oktober) en in de wintermaanden, ben je als bezoeker meer dan welkom. Alle info kan je vinden op de website www.bilzenmysteries.be