Arena Cross op 3 maart in Hasselt

arena cross

Binnen een paar weken wordt in de UK de aftrap gegeven van de Arenacross World Tour 2018 en de line-up ziet er zo indrukwekkend uit dat de omschrijving ‘Year of Champions’ zeker op z’n plaats is.

De snelst groeiende indoor sport in Europa pakt hiermee sterker uit dan ooit en verlegt ook letterlijk z’n grenzen met voor de allereerste keer events buiten de UK. Met zoveel nationaal én internationaal talent-op-twee-wielen aan boord, vertegenwoordigt deze MX race de absolute top in Europa. Het wordt voor de deelnemers straks alles of niks zodra ze uit de startblokken schieten en Arenacross kan nu met trots de namen van de atleten en teams aankondigen die deze strijd zullen aangaan. Dit is het sterkste deelnemersveld ooit voor AX met onder andere ex-Arenacross-winnaars, Supercross kampioenen, gevestigde waarden én een paar van de meest getalenteerde jonge motorrijders.

Drievoudig Arenacross-winnaar Thomas Ramette zal weer van de partij zijn met zijn SR75 World Suzuki team, dat hem omringt met de beste tools om zijn titel te verdedigen. Aan zijn zijde rijdt landgenoot en vriend Cyrille Coulon, die ondanks zijn eigen ambities voor de titel ook perfect de rol van helper op zich wil nemen.

Naast de individuele kampioen is ook het winnende team van vorig seizoen weer aan boord: Race FX doet een gooi naar een nieuwe titel en brengt hiervoor hun man in vorm mee. Angelo Pellegrini finishte vorig jaar nipt tweede in de Arenacross serie, maar wist wel de Europese Supercross én Italiaanse Supercross op zijn naam te schrijven. Zijn ploeggenoot moet nog worden bevestigd.

Het meest ‘controversiële’ team in de Arenacross geschiedenis wordt dat van FRO Systems. Zij pakken voor het tweede jaar op rij uit met AX ‘Badboy’ Ashley Greedy, samen met Cedric Soubeyras. Deze Frans én Europees Kampioen Supercross en indoor specialist staat bekend om zijn ‘up close and personal’ stijl, zowel op als naast de baan, wat in het verleden al regelmatig voor vuurwerk heeft gezorgd. Eentje om in de gaten te houden dus!

Fabien Iziord, de kampioen van 2014, maakt zijn rentree na een jaar afwezigheid in de AX serie. Met 2 Europese en 3 Franse Supercross titels op zijn palmares is hij één van AX’s meest in het oog springende deelnemers. Zijn compagnon in het Buildbase Honda team moet nog worden bevestigd.

Dit jaar staan er ook twee volledig Britse teams in het deelnemersveld. Green Holeshot Kawasaki brengt twee AX veteranen mee: Jack Brunell en Adam Chatfield hebben beiden talloze indoor overwinningen behaald en zijn misschien beste vrienden buiten de piste, maar strijden op het scherp van de snee zodra de competitie in volle gang is.

Woolridge Demolition Honda pakt dan weer uit met jong talent. Matt Bayliss (timmerman overdag en indoor motorcross held ’s avonds) wist heel wat professionele crossers de afgelopen jaren te verrassen met zijn behendigheid en is duidelijk over zijn ambities om de titel te veroveren. Hij vormt een team met Jake Millward, die drie jaar geleden in de Pro Lites klasse racete. Geen twijfel mogelijk dat dit team een voorbeeld wordt voor alle jonge AX fans!

MVR-D Husqvarna komt in 2018 met niet één maar twee teams aan de start, wat nog maar eens bewijst hoe het belang van deze competitie is toegenomen. Het eerste team is er alvast eentje om rekening mee te houden, met twee internationale toppers van formaat. Fransman Adrien Escoffier en niemand minder dan voormalig Duitse motorcross kampioen Nique Thury. Die laatste kijkt ongetwijfeld al uit naar de strijd in eigen land, op 10 maart in de ESPRIT Arena in Düsseldorf, waar de AX World Tour finales plaatsvinden.

Het tweede team bestaat uit vaste waarde Jordan Booker, die voormalig Fins Supercross kampioen Harri Kullas aan zijn zijde krijgt. Die laatste vertegenwoordigt niet alleen Finland en Estland, maar woont momenteel in België en speelt dus ook een beetje een ‘thuismatch’ op 3 maart in de Ethias Arena in Hasselt.

Tweevoudig Brits Motorcross kampioen Elliott Banks-Browne keert terug naar het indoor racen met zijn eigen team, Geartec Husqvarna. Wie de tweede man in het team wordt, is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat het een sterke naam wordt die kan helpen bij het veroveren van een eerste AX titel.

JK Yamaha koppelt jong talent aan een viermalig winnaar van het Duitse motorcross kampioenschap. Yannis Irsuiti, die vorig jaar de AX Rookies Pro Lite titel wegkaapte, krijgt het gezelschap van landgenoot Florent Richier, die al bewezen heeft dat hij zowel indoor als outdoor sterk staat.

Ten slotte is er nog een verrassende wending in de line-up, met de terugkeer van de tweetakt dankzij GL12 KTM. Als enige Pro class team met tweetakt in de AX tour, komen James Dunn en Nederlander Mike Krass aan de start.

De AX Tour begint in Manchester op zaterdag 6 januari 2018 in de Manchester Arena. Op 3 maart kan je de Arenacross meemaken in de Hasseltse Ethias Arena. Tickets zijn te koop via www.arenacrossuk.com